DAG 2

By | 29 Desember 2018

Herhaal al die elemente uit Dag 1 (kliek op ‘Dag 1‘ om dit weer oop te maak) se dagprogram wat gister by jou aanklank gevind het

2 (2)1.  Wakkerword

Beplan weereens jou dag wanneer jy wakker word en dink hoe jy gaan sorg dat jy ‘n aangename, suksesvolle en produktiewe dag sal hê.

Kies weer vir jou ‘n mantra vir dag 2, of gebruik die volgende een: “Ek is tot alles in staat deur Christus wat my krag gee.” – Fil.4:13

2.  Stiltetyd/Meditasie

Word weer stil, doen meditasie en/of begin jou dag met gebed.

Bybelwaarheid: Die Bybel is geskryf oor tydperk van 1500 jaar deur meer as 40 skrywers.  Ten spyte van hulle wye agtergrond en die tydsverloop het hulle een enkel verhaal geskryf wat op ‘n wonderlike wyse aaneenskakel. Dit vertel een verhaal van die begin tot die einde. “The Old Testament (OT) is the New concealed; the New Testament (NT) is the Old revealed” (Augustinus, 400 n.C.). Daar was in die OT honderde voorspellings oor Sy koms en wederkoms.  Die verloop van die NT verhaal pas absoluut in by die voorspellings in die OT, al het mense dit op daardie stadium nie geweet nie.

Die Skeppingsverhaal oriënteer ons oor die hele lewe (en vind vervulling in Openbaring). Genesis begin by ‘n huwelik (Adam en Eva) en eindig by die bruilof van die Lam.

Die Bybelverhaal begin by ‘n tuin: die tuin van Eden, waar God met Adam wandel.  In die tuin was daar vier riviere en staan die boom van die Lewe; die Bybelverhaal eindig in Openbaring, in die Paradys, die nuwe Jerusalem by ‘n rivier met die Boom van die Lewe.

50Die “Skarlaken lyn” van die reinigende bloed van Christus begin by die dier (lam) wat God slag om vir Adam en Eva klere te maak (Gen.3:21) tot waar Hy vir die bruid wit klere maak om aan te trek (Openb.19:8).  Die res van die Bybel gaan oor die verhaal van die Lam self. Die verhaal van die Bybel speel af oor amper 1500 bladsye (die OT beslaan ongeveer 1034 bladsye, die NT ongeveer 360 bladsye, wissel in verskillende vertalings) en baie eeue (Moses het ongeveer 1300 jaar voor Christus gelewe; Christus is ongeveer 2000 jaar gelede gebore, en Openbaring strek tot aan die eindtyd).

Dit wat ons in die Bybel lees, word deur talle opgrawings, antieke geskrifte, moderne navorsing en publikasies bevestig. Lees bv “The miracles of Exodus” deur Colin Humphries.

3.  Fisieke aktiwiteit

natural-remedies-for-osteoporosis1

Doen vandag Romp bewegings en strekke, asook Versterking van die romp (kliek op die twee skakels om die programme oop te maak).

Oefeningswenk: Variëer jou oefening so ver moontlik.  Moet verkieslik nie vasval in ‘n enkel-oefeningroetine nie.

Voorbeelde van verskillende aktiwiteite: stap, draf; swem, fietsry, paar stelle trappe klim, touspring, balansoefeninge, optrek aan ‘n stang (pull up bar), gooi ’n swaar bal teen ‘n muur, handgewigte (doen dit as jy sit of staan voor die televisie as jy dit vervelig vind), apparaatwerk vir al die verskillende spiere, kano roei, dansprogramme, vloeroefeninge. Oefen saam met musiek of terwyl jy na die nuus luister. Kyk waarvoor jy die dag lus is, waarvoor jy kans sien, en wat die weer toelaat. Indien jy oefenings-ingekort is, staan net ‘n hele paar keer per dag op en af uit jou stoel (hou telling en kyk hoe jy mettertyd verbeter). Om heeldag net te sit hou groot gesondheidsrisiko’s in.

As jy baie ernstig is oor jou oefening, verder wil gaan en jou oefening monitor, lees elders op hierdie blog die stuk oor Tuisevaluasie: Hoe gesond is ek?  Die Borg oefeningskaal word o.a daar uiteengesit.  Moet egter niks aktiwiteite van die evaluasie uitvoer tensy jy fiks genoeg is om dit te kan doen nie!  Indien jy nie seker is nie, gaan sien eers jou dokter dat hy kyk hoeveel oefening jy kan aanpak. Die risiko om ‘n hartaanval te kry, selfs dood te gaan, verhoog drievoudig wanneer jy oefening doen, veral as jy dit nie gewoond is nie. Gereelde oefening verbeter egter jou oorlewingsmoontlikhede. Begin dus altyd stadig (“start low, go slow”).  Bly binne die perke van jou vermoë.

sphygmomanometer-3-1442251-1280x960Dit is wel ook waar dat dit waardevol is om soms voluit te gaan (die sg. “fast”/vinnige/maksimale oefening vir ‘n kort tyd soos 1 minuut). Dit geld egter net vir mense wat baie fiks is, of jonger is as 40 jaar, en seker is dat hulle nie onderliggende siektetoestande soos ingekorte hartfunksie, diabetes, asma, hoë bloeddruk en dies meer het nie. Indien jy nie weet nie, sien eers jou dokter. ‘n Eerste poging tot maksimale oefening word slegs aanbeveel onder toesig op ‘n oefentoets in jou dokter se spreekkamer.

Indien jy fiks wil word vir ‘n spesifieke wedloop/staptog/oorsese reis, is daar heelwat gegradeerde programme op die internet beskikbaar, byvoorbeeld deur Google, Nike, Adidas, Samsung Health.

4.  Ander aktwiteite vir dag 2

Kyk weer deur die lys van doendinge  (kliek om oop te maak).  Doen enigiets waarvoor jy lus het, of dalk nie regtig lus het nie, maar ‘n besluit oor geneem het.  Doen ook ten minste een sosiale aktiwiteit deur die loop van die dag.

Dink weer oor die doelwitte wat jy vir jouself opgestel het en besluit daarvolgens wat goeie akwiteite sal wees vir jou dag.

 

Maak 'n opmerking

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie. Verpligte velde word met * aangedui